5.01.2023
| Hear Me Out

(Terug)Kijken: vrouwelijke representatie ten tijde van Rubens en nu

Illustratie: ©Nel Maertens

Op de slotavond van het (Terug)Kijken project denken we met experten na over vrouwelijke (re)presentatie in de kunst, presenteren de illustratoren hun tekeningen van vrouwen en stelt Lotte Dodion haar nieuw gedicht voor.

Lotte Dodion nodigde Antwerpse vrouwen uit voor een bijzondere poseersessie. Ze vroeg hen om zich bloot te geven in het groot atelier van het Rubenshuis. Elke avond gingen 3 vrouwen, een dichter en een tekenaar de uitdaging aan. Het was een zoektocht van kijken en terugkijken. Een spannend, maar zacht project op het kruispunt van voyeurisme, feminisme en live-performance.

Op de slotavond van het (terug)kijken project presenteren we het resultaat en denken we na over feminisme, vrouwelijkheid en kunst. Kunsthistorica Katlijne Van der Stighelen, kunstfilosoof Hans Maes en stadsgids Silvia Terrenzio gaan in gesprek over geschiedenis, vrouwelijke (re)presentatie in de kunstwereld ten tijden van Rubens en staan we stil bij hoe het vandaag de dag is gesteld, of beter, hoe het zou moeten zijn. Hoe wordt er naar vrouwen gekeken door Rubens en zijn collega’s? Hoe worden vrouwen afgebeeld door kunstenaars vandaag? Wat betekent de Female Gaze?

Kom de illustraties en tekeningen van het project bewonderen, luister naar het nieuwe gedicht van Lotte Dodion en bezoek voor een laatste keer het Rubenshuis voor het sluit (9 januari 2023) voor de renovaties!

Met werk van: Juliane Noll, Nel Maertens, Myriam Voet, Shamisa Debroey en Betül Sefika.

— PANEL

Katlijne Van der Stighelen is kunsthistorica en Gewoon hoogleeraar aan de KU Leuven. In 2002 bekleedde ze de Rubens Chair aan de University of California, Berkeley. Katlijne publiceerde tal van bijdragen die handelen over de Antwerpse barokschilderkunst, over het fenomeen van het vrouwelijke dilettantisme en over historische kunstenaressen. Een van haar recentste publicaties schreef ze samen met Hans Vlieghe en heet ‘Unidentified Portraits by Rubens’, in de reeks van het ‘Corpus Rubenianum Ludwig Burchard’ (2021).

Hans Maes doceert kunstfilosofie aan de University of Kent (Groot-Brittannië). Hij is de auteur van ‘Wat is Sexy?’( Letterwerk 2019) en ‘Conversations on Art and Aesthetics’ (Oxford University Press 2017). Zijn nieuwste boek schreef hij samen met Petra van Brabandt en is getiteld ‘Kunst of Pornografie: een filosofische verkenning’ (ASP 2021).  

Silvia Terrenzio studeerde kunstwetenschappen aan de KU Leuven. Zij is leerkracht humane wetenschappen in het volwassenenonderwijs, gids in het KMSKA en organisator van de Mariatoer, een geleide wandeling door Antwerpen langs Mariabeelden met een verhaal.

— INSCHRIJVEN

Schrijf je hier in.

  • Wanneer:

    5 januari 2023
    19u30

  • Waar:

    Het Rubenshuis

  • Prijs:

    € 5

  • Taal:

    Nederlands

  • Toegankelijkheid:

    Niet rolstoeltoegankelijk

  • i.s.m.:

    Het Rubenshuis en Lotte Dodion

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Vul een email adres in
Vul een geldig email adres in

Volg ons

Catapult