
Klimaatfestival Antwerpen werpt een cultureel-filosofische blik op klimaatverandering. Het festival belicht diverse aspecten van de klimaatproblematiek en stimuleert zo de verbeeldingskracht.
Let’s Talk About
Klimaatfestival Antwerpen
Hear Me Out
Let’s Talk About
Let’s Talk About
Let’s Talk About
Let’s Talk About
Klimaatfestival Antwerpen werpt een cultureel-filosofische blik op klimaatverandering. Het festival belicht diverse aspecten van de klimaatproblematiek en stimuleert zo de verbeeldingskracht.
Troebel tipt is onze blog met filosofische tips. Troebel tipt filosofische activiteiten, films, podcasts, boeken en meer!
Hear Me Out zijn gesprekken waar sprekers een troebel thema verhelderen.
Let’s Talk About zijn workshops in een gezellige setting over hedendaagse thema’s zoals seksualiteit, online dating en queer-woordenschat.
Troebel is een nieuw filosofisch platform dat helderheid wil scheppen in een troebele wereld.
Wat roept 'filosofie' bij jou op? Dikke boeken met vergeelde pagina’s? Grijze mannen met baarden? Zweverige ideeën en onbegrijpelijke woorden? Mensen die niet van achter hun bureau uit komen?
Wel, al deze ideeën zijn juist en ze zijn fout, o zo fout. Filosofen lezen inderdaad dikke boeken. Filosoferen betekent nadenken over abstracte ideeën en filosofie is soms wereldvreemd.
Maar filosofie is ook alledaags en actief, sociaal en politiek, praktisch en vatbaar. Filosoferen doen we allemaal. Wanneer we bijvoorbeeld verwonderd zijn over hoe de wereld in elkaar zit, waarom we onze vrienden en familie belangrijk vinden, wat het nu juist betekent om verliefd te zijn, een kunstwerk mooi te vinden of racisme onrechtvaardig, dan filosoferen we.
Troebel wil een brug slaan tussen academische filosofie en alledaags filosoferen, tussen abstracte ideeën en geleefde werkelijkheid. Troebel wil een dialoog tussen mensen mogelijk maken over hedendaagse thema’s. Om zo wat troebel is, helder te maken.
Troebel wil daarin een verbindende rol spelen en samen met anderen een toekomst verbeelden waarin we met elkaar samenleven, niet ondanks, maar dankzij onze verschillen.
Hedendaags - Dialoog - Verbindend
Maïté (zij/haar) houdt van experimentele muziek, kikkererwten en documentaire films. Ze vertrekt het liefst op reis zonder veel voorbereiding en kan niet langer dan een halve dag op het strand liggen. Maïté is activistisch van aard en van jongs af aan geboeid door maatschappelijke thema’s. Vanuit die interesse begon Maïté in 2015 aan haar opleiding filosofie aan de Universiteit van Antwerpen. Hier ontwikkelde ze een gezonde obsessie voor onderwerpen binnen de wetenschapsfilosofie, het feminisme en de milieufilosofie. In het laatste jaar van haar opleiding schreef ze een masterthesis over feminisme, gender en lichamelijkheid, onderwerpen die ze vandaag nog verder onderzoekt.
Julia (zij/haar) houdt van poëzie, chai latte met havermelk en tweedehandswinkels. Haar hobby’s zijn yoga, overzichtelijke lijstjes maken en patriarchale discours deconstrueren. In een naïeve poging antwoorden te zoeken op de vele vragen die ze had, besloot ze in 2015 de opleiding filosofie aan de Universiteit van Antwerpen te volgen. In 2019 studeerde ze af met een masterthesis over vrijheid en identiteit. De antwoorden die ze zocht heeft ze niet gevonden, meer belangrijke vragen, dat wel. Julia is op dit moment nog steeds op zoek naar (antwoorden op) vragen binnen de filosofische antropologie en de feministische fenomenologie.
Heb je een vraag?
Heb je zin om met ons samen te werken?
Wil je graag iets met ons delen?